Mondhygiëne en preventie

DSC02040

Mondhygiëne en preventie

Bij Mond&Zo onderkennen we sterk de kracht van mondhygiëne en preventieve zorg; voorkomen is beter dan genezen. Een goede mondgezondheid begint met regelmatige controles en het nemen van preventieve maatregelen. Onze tandarts, mondhygiënist en preventie assistente staan klaar om u te begeleiden en te ondersteunen bij het (terug) krijgen en behouden van een gezonde glimlach.

Tijdens periodieke controles wordt uw mond grondig geïnspecteerd en eventueel gereinigd. Onze tandarts kan u na de controle ook doorverwijzen naar de preventie assistente voor een uitgebreide reiniging, of naar de mondhygiëniste. Bijvoorbeeld omdat u last heeft van bloedend en/of terugtrekkend tandvlees. Zij verwijderen onder andere tandplak en tandsteen, geven voorlichting over mondhygiëne en bieden advies op maat.

Door regelmatige controles (intervallen van 2,3,4 of 6 maanden) kunnen we aandoeningen aan het tandvlees en andere potentiële problemen vroegtijdig opsporen en behandelen, waardoor ernstige complicaties worden voorkomen. We begrijpen dat elke patiënt uniek is, dus stellen we een persoonlijk behandelplan op dat past bij uw behoeften en levensstijl. 

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we samen kunnen werken aan een gezond gebit en tandvlees.

Poets uw gebit minimaal tweemaal per dag gedurende twee à drie minuten.
Poets bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en een fluoridehoudende tandpasta. 

De ruimtes tussen uw tanden en kiezen kunt u reinigen met ragertjes, flossdraad en/of tandenstokers. Ook kunt u gebruik maken van een tongschraper.

Ons advies is om maximaal zes eetmomenten per dag aan te houden, omdat de suikers in onze voeding het glazuur van tanden en kiezen aantasten en gaatjes veroorzaken.

Naast de slechte invloed op uw algehele gezondheid kan roken ook leiden tot een verminderde smaak, ontstoken tandvlees en kaakbot, slechte adem, verkleuring van uw gebit en mondkanker.

Wanneer tandplak niet goed wordt verwijderd kan gingivitis (ontstoken tandvlees)  aan de randen ontstaan. In het begin merkt u hier niet veel van, maar de ontsteking kan verder gaan, waarbij de pockets (ruimte tussen tanden en tandvlees) groter worden en op den duur uw kaakbot wordt aangetast (parodontitis). 

Doordat de aanhechting tussen tandvlees, bot en tanden en kiezen slechter wordt, worden de ruimtes groter. Hier kan zich weer tandplak en tandsteen ophopen, waardoor tanden en kiezen los kunnen komen te staan en zelfs uit kunnen vallen. Een traject bij onze mondhygiënist kan in deze gevallen een oplossing bieden. 

Wanneer dit niet voldoende is, kunt u door onze tandarts behandeld worden met verschillende chirurgische ingrepen, zoals een flapoperatie of apexresectie. Voor meer informatie hierover, neem contact op met onze praktijk.

Bij uw eerste behandeling maakt u kennis met onze mondhygiënist, die een uitgebreid onderzoek doet, uw pockets worden gemeten, de hoeveelheid tandplak en tandsteen wordt bekeken en de beweeglijkheid van uw gebit. Soms kan er ook een bacterie kweek worden afgenomen. 

Aan de hand van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld, dat met u wordt besproken. Ook ontvangt u hiervan een kostenbegroting.
In de vervolgafspraken wordt uw gebit grondig gereinigd (indien gewenst onder plaatselijke verdoving) en krijgt u poetsinstructies. 

Na enkele maanden volgt er een herbeoordeling. U zult nadien de mondhygiëniste met verschillende intervallen blijven bezoeken. Het succes van de behandeling hangt ook af van uw eigen motivatie en reiniging thuis.

Mond&Zo Maastricht

Mond&Zo Tandprothetiek

Geen wachtlijst! Nieuwe patiënten zijn welkom

Mond&Zo Maastricht

Mond&Zo Tandprothetiek