De mondhygiënist
Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én te bestrijden. Je kunt rechtstreeks bij de mondhygiënist terecht als je hulp nodig hebt bij je mondverzorging en/of het voorkomen van tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen. De mondhygiënist kan je dan bijvoorbeeld advies geven over mondhygiënemaatregelen. Welke handelingen mag de mondhygiënist uitvoeren?
- In kaart brengen van de conditie van het tandvlees
-
Geven van advies en voorlichting over onder andere het ontstaan van cariës en tandvleesaandoeningen en over voedingsgewoonten
-
Aanbrengen van fluoride
-
Aanbrengen van sealant
-
Polijsten van vullingen
-
Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees
-
Behandelen van nieuwe gaatjes (in opdracht van de tandarts)*
-
Maken van röntgenfoto’s (in opdracht en onder toezicht van de tandarts)*
-
Maken van gebitsafdrukken
-
Geven van een lokale verdoving (in opdracht van de tandarts)
Kwaliteitsregister mondhygiënisten
Mondhygiënisten kunnen door bijscholing hun kennis en vaardigheden uitbreiden. Het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten (KRM) registreert de deskundigheid en vaardigheden van ingeschreven mondhygiënisten. Het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten hanteert strenge eisen als mondhygiënisten zich in het kwaliteitsregister willen inschrijven. Ze moeten in het bezit zijn van de juiste diploma’s en zich inzetten voor een goede, professionele uitoefening van hun beroep. Registratie in dit register is niet verplicht.
Doorverwijzen naar mondhygiënist hoeft niet
De tandarts kan je doorverwijzen, maar je kunt ook op eigen initiatief een afspraak maken.